Penkkipolitiikkaa Politiikan kommentointia aktiivisen seuraajan näkökulmasta

Kyllä kansa tietää - vai tietääkö?

Vertasin eilisessä postauksessani Jussi-Halla-ahon valinnan aiheuttamaa hallituskriisiä Väinö Tannerin valintaan SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 1957, jolloin SDP joutui noin kymmenen vuotta kestäneeseen puoluehajaannukseen. Sosiaalidemokraattinen oppositio, myöhemmin TPSL, oli hallituskelpoinen toisin kuin Kekkosen idänpolitiikkaa kritisoinut Tannerin SDP.

 

Nyt on varmistunut, että myös perussuomalaiset joutuivat puoluekokousvalintojen seurauksena hajaannukseen. Kaksikymmentä perussuomalaisten kansanedustajaa muodostaa uuden eduskuntaryhmän, joukossa kaikki perussuomalaisten ministerit, myös Timo Soini. Uusi ryhmittymä jatkaa hyvin todennäköisesti hallituksessa.

 

Tilanne on surkuhupaisa siihen nähden, että juuri Timo Soinin vaatimuksesta tämä hallitus kumosi hiljattain ns. Lex Vennamon, joka mahdollisti puoluetukien siirtymisen mukana, jos yli puolet puolueen edustajista siirtyi vaalikauden aikana toiseen puolueeseen. Aikanaan SMP:n eduskuntaryhmän enemmistö saatiin tällä lupauksella Kekkosen presidenttikauden jatkamisen mahdollistavan poikkeuslain taakse vuonna 1972.

 

Historia huomioon ottaen päätös eduskuntaryhmän hajottamisesta on välttämättä ollut Soinille aivan mahdottoman suuren kynnyksen takana. Päätöstä on varmasti vaikea perustella äänestäjille. SMP:n ja perussuomalaistenkin iskulauseena on ollut "Kyllä kansa tietää". Nyt kuitenkin perussuomalainen kansa äänesti loikkareiden näkökulmasta väärin Jyväskylässä viikonloppuna. Tähän viittasi hetki sitten juuri hämmentyneen oloinen kansanedustaja Ville Tavio poistuessaan jäljelle jääneiden perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta: vallasta siivottu soinilainen "eliitti" ei hyväksynyt demokraattista äänestystulosta.

 

Politiikan ennakointi on tätä nykyä erityisen vaikeaa. Kovin pahasti väärässä tuskin kuitenkaan olen, jos ennakoin, että kummastakaan perussuomalaisten perillisryhmittymästä ei ole enää mahdollista muodostua vastaavanlaista massaliikettä kuin jytkyn saavuttanut perussuomalaiset vuonna 2011. Se massaliike onnistui yhdisti SMP:n pienviljelijäpopulismin ja modernin kansallisimielisyyden. Nyt nämä ovat erotettu toisistaan, luultavasti lopullisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat