Penkkipolitiikkaa Politiikan kommentointia aktiivisen seuraajan näkökulmasta

Soini ja Terho menivät ja hirttivät itsensä poliittisesti?

"Juudas meni ja hirtti itsensä", otsikoi Timo Soini plokinsa 3.6.2017.   Soini tyrmäsi plokissaan poikkeuksellisen voimakkaasti spekulaatiot siitä, että soinilais-terholaiset olisivat muodostamassa oman eduskuntaryhmänsä. "Pidän loikkareita luusereina", Soini jyrähteli. Väistyvä puoluejohtaja kiisti täysin järjettöminä uutiset siitä, että hän olisi valmis jättämään perustamansa puolueen. Nyt jälkikäteen voi todeta, että hallituslähteisiin perustunut Lännen Median juttu piti sataprosenttisesti paikkansa. Vieläpä lähtevien kansanedustajien määrä oli täsmälleen oikein (jälkeenpäin on tullut vielä kaksi lisää)

Demokratia on puhunut, pulinat pois. Tähän tapaan lausui Johannes Virolainen vuonna 1980 hävittyään puolueen puheenjohtajuuden Paavo Väyryselle. Kuuluisa lause alkaa olla jo turhankin kulunut, mutta siltikin Soini siihen viittasi vielä viikonloppuna, ja kertoi lähtevänsä hyvillä mielin.

Sampo Terho korosti pitkin puheenjohtajakampanjaa, että hänen ja Jussi Halla-ahon poliittiset linjat ovat hyvin lähellä toisiaan. Kuten aiemmassa postauksessani totesin, hän ei kampanjassa todellakaan esiintynyt minään hallitusyhteistyön takuumiehenä vaan hyvin pitkälle peesaili Halla-ahoa maahanmuutto- ja EU-linjauksissa. Samana päivänä kuin Soini julkaisi Juudas-plokinsa, Terho tviittasi: "Ensin PS:n piti toimittajien mielestä hajota jytkyn jälkeen, sitten hallitusvastuun paineeseen, nyt muka puheenjohtajavaaliin. Höpöpuheita." Vielä viikonloppunakin hän tviittasi: "Puheenjohtajakisa on ohi, onnittelut Jussille! Nyt yhdessä eteenpäin!"

Tänään Soini selitti ratkaisuaan lähteä perussuomalaisten eduskuntaryhmästä MTV:n haastattelussa. Hän kritisoi, miten junttaporukka organisoi henkilövalinnat suljetuilla keskustelupalstoilla. Ulkopuolisen silmään tilanne näyttää kyllä yksinkertaisesti siltä, että Terhon kannattajat onnistuivat perussuomalaisten jäseniin kohdistuneessa vaikuttamistyössä halla-aholaisia heikommin ja ovat nyt huonoja häviäjiä.

Mitä muuta politiikka on kuin vaikuttamista, kannattajien mobilisointia ja valitsijoiden houkuttelua oman ehdokkaansa taakse? Ihan niin kuin joku suljettu keskusteluryhmä muuttaisi toimintatavan jotenkin likaisemmaksi kuin mitä se muuten olisi. Junttaporukkaan ja puolueen kaappaukseen on viitannut myös uuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. Hesarissa oli mielestäni terävä analyysi siitä, miksi puheet kaappauksesta eivät pidä paikkaansa.

Samassa MTV:n haastattelussa Soini kritisoi myös sitä, miten huonosti puolueen rakentajia ja perustajia on kohdeltu. Tässä suhteessa halla-aholaiset ovat mitä ilmeisimmin toimineet hyvin epäkorrektisti ja myös poliittisesti epäviisaasti. Silti vaikuttaa jotenkin aika pikkumaiselta syyltä noin radikaaliin liikkeeseen. Soinin puolelta aivan käsittämätön oli kommentti haastattelun lopussa, jossa hän totesi, että Soini on 20 vuotta pitänyt puolueen kasassa, ja kaksi päivää sen jälkeen kun hän lähtee, käy näin. No niin käy, kun Soini itse hajottaa puolueen!

Hallituksen tiedotustilaisuudessa Sampo Terho korosti, miten vaikea päätös oli lähteä eduskuntaryhmästä, mutta muuta vaihtoehtoa ei ollut. Aikaisemmat Terhon sanomiset huomioon ottaen on jotenkin vaikea pitää uskottavana, että hyvin lähellä omaa poliittista linjaa edustaneen Halla-ahon valinnan jälkeen ei Terholla ollutkaan enää muuta vaihtoehtoa kuin lähteä ryhmästä, jonka hajoamisen mahdollisuuden hän oli kuitannut höpöhöpönä.

Simon Elo perusteli A-studiossa ratkaisua myös sillä, että hallituksen saavutukset olisivat olleet vaarassa, jos olisi jouduttu uusiin vaaleihin. Tämäkin kuulostaa jotenkin aika heppoiselta perustelulta, kun RKP ja kristillisdemokraatit olivat jo lupautuneet hallitusneuvotteluihin ilman uusia vaaleja. Useat keskustan ja kokoomuksen kansanedustajatkin pitivät tätä todennäköisimpänä vaihtoehtona vielä alkuiltapäivästä ennen jymyuutista perussuomalaisten hajoamista.

Soinin, Terhon ja kumppanien veto sai kyllä hyvin kriittisesti Halla-ahoon suhtautuneenkin sympatiat hänen puolelleen. Mainituilla ministerisherroilla on paljon tekemistä poliittisen uskottavuutensa palauttamisen kanssa. Saattaapi olla tekemätön paikka. Vaikka kuinka muuta vakuuttelevat, siitä vaikutelmasta ei helposti pääse eroon, että ministeriaudin kyyti ja kansainväliset herrakerhot olivat tulleet liian rakkaiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Persujen suurin ongelma taisi olla se, että Halla-aho on ja oli väärä henkilö ja kykenemätön johtamaan hallituspuoluetta. Uusien varapuheenjohtajien valinnat yhteensä kai yhtä suuri ongelma. Jos persujen jo kokeneet ministerit olisi pitänyt vaihtaa kokemattomiin ja vaikkapa Hakkarainen ulkoministeriksi, olisi saatu seurata aikamoista sirkusta. Siihen ei tietystikään muut hallituspuolueet suostuneet. Toki Hakkarainen olisi Breznevin aikana osannut hyvin juopotella venäläisten kanssa, mutta nykyaikana Bandidos ei enää ole ministerille sopivaa juopposeuraa.

Halla-aho oli liian ahne. Ja sellaisen lopun tiedämme.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Halla-aho oli suostunut jatkamaan entisillä ministereillä, se ei käynyt Keskustalle ja kokoomukselle joten, aivoituksesi hieman ontuu

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Ihan tosi? Halla-ahon, Sipilän ja Orpon keskusteluista ei kovin paljoa kerrottu. Olisi sekin kyllä ollut aika erikoinen tilanne, että koko puolueen johto olisi ollut pelkkiä rivikansanedustajia ja puheenjohtaja Brysselissä. Hallituspuolue jonka johdolla ei ole mitään valtaa hallituksessa. Aika vitsi sekin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Jos persujen jo kokeneet ministerit olisi pitänyt vaihtaa kokemattomiin ja vaikkapa Hakkarainen ulkoministeriksi..."

Yritettiinkö sellaista todellisuudessa?

Käyttäjän aleksihalme86 kuva
Aleksi Halme

"Persujen suurin ongelma taisi olla se, että Halla-aho on ja oli väärä henkilö ja kykenemätön johtamaan hallituspuoluetta. Uusien varapuheenjohtajien valinnat yhteensä kai yhtä suuri ongelma."

Ei tosiaan tainnut olla halla-aholaisten kannalta viisasta miehittää koko varapuheenjohtajistoa omilla miehillä. Mutta kuitenkin, ongelma oli siis se, että perussuomalaisten jäsenet äänestivät väärin viikonloppuna puoluekokouksessa.

Soinihan jätti muuten viittaamassani Ylen jutussa sanomatta sen jälkimmäisen osan Virolais-sitaatista. Demokratia oli puhunut ja siitä pulina vasta alkoi. Ehkä hän saattoi lähteä hyvillä mielin, kun tiesi, että ministeripesti jatkuu. Etukäteen suunniteltuun operaatioon viittaa sekin, että Soini ilmoitti joillekin välineille jo sunnuntaina, että aikoo jatkaa ulkoministerinä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aleksin kanssa täysin samaa mieltä. Hyvä avaus ja hyvä kommentointi. Kiitos.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Mutta ylivoimaisesti parhaan avauksen teki toimittaja Lauri Nurmi (lännen media) jo 3.6! Melkoinen ennustaja..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Ei taida olla ennustus, vaan tieto.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EU-kulttuuriin on kuulunut se, ettei saa äänestää väärin. Jos niin sattuisi tapahtumaan, äänestetään uudestaan, kunnes tulos on se ennalta haluttu?

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jos Halla-aho olisi ehdottanut Terhoa 1. vara-pj:ksi ja niin olisi valittu, jo se olisi voinut välttää ongelmat.

Halla-aho oli liian ahne, hänellä ei ollut pelisilmää ja hän tukijoukkoineen aiheutti tilanteen. Tavoite oli ihan selvästi mennä oppositioon ilman vaihtoehtoa, saada aikaan vähintään hallituksen vaihto tai jopa uudet vaalit.

Tuo nyt tietysti on jälkiviisautta, mutta poliitikon pitäisi tuollaiset osata ennakoida.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Näin on minunkin mielestäni. Erityisen törkeätä/tökeröä oli Jussi Niinistön kohtelu Jyväskylän kokouksessa. Tuollainen ylenkatsominen nyt kostautui pahemman kerran. Muuten: persuministerit ovat tehnyt hyvää työtä, ainakin ulkopuolisin silmin. Ihan ok, että jatkavat.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #11

Tuo vastaa tilannetta, jossa johto antaa potkuja henkilöille, jotka eivät oikein miellytä mutta ovat kuitenkin hoitaneet hommansa. Seuraavaksi lähtevät myös parhaat omalla irtisanomisella...

Käyttäjän aleksihalme86 kuva
Aleksi Halme Vastaus kommenttiin #13

Siitä olen samaa mieltä, että Halla-ahon tuki varapuheenjohtajavaaleissa Huhtasaarelle ja Eerolalle oli ehdottomasti virhearvio. Siltä osin vertauksesi kyllä ontuu, että johto ei antanut Niinistölle potkuja vaan perussuomalaisten jäsenet. Eikä hänelle annettu potkuja puolueesta vaan ainoastaan varapuheenjohtajuudesta. Mutta ei ollut soinilaisetkaan kovin viisaita, kun hajottivat äänensä, mm. Simon Elo oli ehdolla Niinistöä vastaan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #15

Kieltämättä ei täydellinen analogia ja potkutkin tietysti vain virtuaaliset. Mutta kyllä puoluekokouksen enemmistön yhdistävä tekijä on Halla-aho ja kölin alta vedettiin erityisesti heidät, jotka olivat aiheuttaneet Halla-aholle närästystä.

Ilkka Huotari

#9. Hyvä kommentti, mahdollisesti jopa totta.

(Mutta ei se silti loikkaamista tee sen oikeammaksi...)

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Hyvä avaus, Aleksi. Kiitokset siitä.

Jos sitten presidentti tai pääministeri eivät isosti pyytäneet Isänmaan nimessä soinilais-terholaisia tekemään temppuaan, niin silloin päämotiiveiksi jäivät valta ja kosto.

Joka tapauksessa menipä huonoilta häviäjiltä kasvot ja melkein hamekangasta esittäisin selkäänpuukottaja-juudaksille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Joka tapauksessa perussuomalaiset eivät olleet tehneet yhtään mitään ollessaan hallituksessa,jättivät kaikki omat linjauksensa odottelemaan kun kokoomuksen ja keskustan tekemiä hallitussopimuksen linjauksia käsiteltiin täydellä teholla. Kyselinkin Lindströmiltä ja Kankaanpäältä täällä blokeissä syytä miksi asiat ei etene, vastauksena oli jatkuvasti ettei se ole niin yksinkertaista. Selvisihän tuo nyt. kokoomus ei aikokaan noudattaa hallitussopimusta koska EU painaa päälle. kiire on liittovaltion rakentamisessa ja tiivistämisessä. Vanha kaarti jäi nyt federaation takuumiehiksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kannattaa nyt muistaa Occamin partaveitsi ja se tosiasia, että yksinkertaisin selitys on yleensä tosi. Soini puhetaitoja ei kiistä kukaan. Kun salkkua vietiin kädestä, meni herne nenään ja hän puhui sen osan perussuomalaisten kansanedustajista pyörryksiin minkä voi mistä johtuvat nämä koomiset lausunnut jälkikäteen, Eloranta puhuu mielikuvitusnatseista, Elo keksi olevan Suomen Macron, Jarppa näkee itsensä visionäärinä työttömien kyykyttämisessä. Kaikkea tämä ei selitä koska Sampo Terhon suostutteluun nyt ainakin tarvittiin muutakin josta osvittaa antaa uusi kummallinen ministerinhillotolppa.

Toimituksen poiminnat