Penkkipolitiikkaa Politiikan kommentointia aktiivisen seuraajan näkökulmasta

Hallituskriisi länsinaapurissa?

Reilu kuukausi sitten Ruotsissa seurattiin Suomen hallituskriisiä. Nyt onkin asetelma kääntynyt toisin päin, tosin yllättävän vähän on Ruotsin politiikan kiemurat olleet Suomen mediassa esillä.

 

Ruotsissa puolueiden blokkiutuminen tuo politiikkaan omanlaisensa mausteen. Sosiaalidemokraattien vahva asema ja jatkuva hallituksessa olo sai porvaripuolueet liittoutumaan vuoden 2006 vaaleissa. Tuolloin muodostettu Alliansen jatkaa edelleen. Sosiaalidemokraateillakin oli välillä punavihreä blokki ympäristöpuolueen ja vasemmistopuolueen kanssa, mutta se on sittemmin purkautunut. Silti puolueet ovat lähellä toisiaan. Ruotsidemokraattien kannatuksen nousun myötä Alliansen tai punavihreät puolueet eivät kummatkaan ole saaneet enemmistöä parlamenttiin vuoden 2010 jälkeen. Maata on hallittu vähemmistöhallituksin ja parlamentaarinen tilanne on hallituspolitiikasta hankalasti toteutettavaa ja ennakoimatontakin.

 

Heinäkuun alussa julkisuuteen tullut tietoturvaskandaali on kuumentanut länsinaapurin poliittista tilannetta. Liikenneviranomaisen tietojärjestelmiä uudistettaessa ja ulkoistaessa arkaluontoisia tietoja oli käsitelty ulkomailla tietoturvallisuuteen liittyvän lainsäädännön ja normien vastaisesti. Muun muassa tietokantaan ajokorttien haltijoista valokuvineen oli ollut Tsekissä pääsy lukuisilla sellaisilla teknisillä asiantuntijoilla, joista ei ollut  tehty turvallisuusselvityksiä.

 

Oppositiossa oleva porvarillisten puolueiden blokki on natissut liitoksissaan pitkin tätä vuotta. Puolueiden välejä on hiertänyt ennen kaikkea moderaattien puheenjohtajan Anna Kinberg Batran linjaus, jonka mukaan moderaatit voisivat harkita jonkinasteista yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Varsinkin keskusta ja liberaalit ovat torjuneet jyrkästi tällaisen vaihtoehdon. Eripuraista Alliansenia onkin arvosteltu heikosta oppositiopolitiikasta, joten varmasti puolueet näkivät nyt tilaisuutensa tulleen hallituksen hiillostamiseen. 

 

Keskiviikkona porvarillinen oppositio ilmoitti, että se esittää epäluottamusta kolmelle sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen ministerille. Oppositiossa olevan Alliansen-blokin puoluejohtajat esittivät perusteluina epäluottamukselle infrastruktuuriministeri Anna Johanssonia, sisäministeri Anders Ygemania ja puolustusministeri Peter Hultqvistia kohtaan sen, että saatuaan tietää liikennehallituksen tietoturvaongelmista nämä kolme ministeriä eivät olleet kertoneet tietojaan eteenpäin pääministerille ja valtiopäivien turvallisuusasioita käsittelevälle valiokunnalle. Myös ruotsidemokraatit ilmoitti äänestävänsä epäluottamuksen puolesta. Valtiopäivät ovat kesälomalla, mutta opposition oli määrä vaatia niiden kutsumista ylimääräiseen istuntoon ministerien luottamuskäsittelyä varten.

 

Vastavetona demaripääministeri Stefan Löfven ilmoitti, että Johansson ja Ygeman ovat pyytäneet eroa hallituksesta, mutta puolustusministeri Hultqvist jatkaa. Pitkien neuvottelujen jälkeen oppositio ilmoitti, että he esittävät edelleen epäluottamusta Hultqvistille, mutta luottamuskäsittely saa odottaa valtiopäivien kesätauon yli. Ratkaisu ei ilmeisesti ollut yksimielinen ja varsinkin liberaalien on ollut vaikea sitä sulattaa. 

 

Löfvenin ratkaisua voitaneen pitää taitavana poliittisena vetona.  Kahden ministerin vaihtaminen oli myönnytys oppositiolle. Hultqvistin pitämisellä paikoillaan Löfven kuitenkin pyrki säilyttämään uskottavuutensa: häntä ei voida syyttää antautumisesta. Ratkaisullaan hän myös mitä ilmeisimmin onnistui entisestään lisäämään eripuraa Alliansenin puolueiden välille.

 

Mielenkiintoista on seurata, mihin tilanne länsinaapurissa kehittyy. Jos Alliansen pysyy yhtenäisenä ja äänestää ruotsidemokraattien tuella Hultqvistille epäluottamuslauseen, voi olla että Löfvenin hallituksen uskottavuus kärsii niin pahan kolauksen, että se joutuu eroamaan. Toisaalta tilanne saattaa johtaa myös siihen, että Alliansen hajoaa, jos erimielisyydet suhtautumisesta Hultqvistiin kärjistyvät. Ei ole toisaalta selvää sekään, mihin johtaisi Löfvenin hallituksen ero. Keskusta ja liberaalit ovat ilmoittaneet, että eivät suostu hallitukseen, joka pysyy pystyssä ruotsidemokraattien tuella. Muunlaista hallitusta Alliansen ei voisi kuitenkaan muodostaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Huvittaa ajatus siitä, että vielä vuosikymmenten kuluttua porvarijohtajilta kysytään, miksi he halusivat antaa potkut Peter Hultqvistille juuri samana päivänä, kun Venäjän ydinsukellusvene tuli Itämerelle?

Toimituksen poiminnat