Penkkipolitiikkaa Politiikan kommentointia aktiivisen seuraajan näkökulmasta

Onko Niinistö unohtanut vuoden 1939?

Presidenttiehdokas Sauli Niinistö jaksaa toistella vaalitentistä toiseen väitettä, jonka mukaan kriisitilanteessa liittolaisia löytyy itsestään.


Ihmettelen, ettei vaalitenttien vetäjät tai muut ehdokkaat ole haastaneet Niinistöä tästä väitteestä. Miten on vuosi 1939 voinut unohtua Suomen tasavallan presidentiltä?

Lähes koko maailmansotien välisen ajan Suomen ulkopolitiikka keskittyi turvan hakemiseen idän uhkaa vastaan. Turvaa haettiin reunavaltioyhteistyöstä, pohjoismaisesta yhteistyöstä ja Kansainliitosta. Silti syksyllä 1939 Suomi jäi täysin yksin. Liittolaisia ei löytynyt.

Konkreettinen esimerkki historiasta osoittaa, että Niinistön väite ei yleispätevänä periaatteena pidä paikkaansa. Toki Eurooppa ja Suomi on monella tapaa eri asennossa kuin 1930-luvulla. Silti on vastuutonta tuudittautua siihen ajatukseen, että kriisitilanteessa liittolaiset löytyy itsestään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Aleksi kuule, kun iso korsto uhkaa sinua, kaikki hyvän päivän tutut häippäsevät. Jos sinun ns. ystäväsi ovat pienempiä kuin korsto, hekin häipyvät. Mutta jos sinulla on todella iso oikea ystävä, hän auttaa.

Turvaa haettiin ennen talvisotaa, valtiomiehet juttelivat mm. Puolan kanssa, mutta ei syntynyt syvää ystävyyttä millään tasolla. Kun korsto uhkasi pientä Eestiä, pieni Suomikaan ei auttanut ystävää.

Nyt haetaan syvää yhteistyötä ja ystävyyttä, liittoudutaan ajan kanssa. Nyt on ollut aikaa, vielä puuttuu Natoon muodollinen liittyminen.

Äsken vaalitentissä Niinistö totesi että kriisissä löytyy liittoumia. Sehän tarkoittaa että meille on muodostunut oikeita ystäviä, EU ja Nato.

Käyttäjän aleksihalme86 kuva
Aleksi Halme

Iso korsto on siellä vieläkin. Niistä kavereista EU taitaa olla sotilaallisesti aika paljon heikompi kuin se iso korsto. Nato sentään on isoa korstoakin isompi, mutta kaveruuteen sen kanssa ei liity turvatakuita.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Valitettavasti Putin on pelotellut Niinistöstä on Venäjän juoksupojan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Niinkin voi päätellä. Mutta voi ajatella toisinkin:
Jos joutuu tekemisiin vahvan hullun kanssa, on syytä olla samaa mieltä ettei ärsytä sitä lyömään.

Vasta sitten kun meillä on riittävästi voimaa takana, voimme kiristää otetta.

Toimituksen poiminnat