*

Penkkipolitiikkaa Politiikan kommentointia aktiivisen seuraajan näkökulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Alkoholilainsäädännön uudistus

Alkoholipolitiikan vapauttaminen lisää kokonaishyvinvointia

Alkoholilain uudistuksesta käytävä keskustelu on hyvä esimerkki sellaisesta poliittisesta keskustelusta, jossa kumpikin osapuoli kuuntelee vain itseään eikä kukaan halua kuunnella saati ymmärtää vastapuolen näkemyksiä.

On suuri asia, jos alkoholilainsäädännön muutos saadaan edes äänestykseen

Alkoholilain uudistusta on vatvottu kuukausitolkulla edestakaisin ja varsin ristikkäisiä arvioita on esitetty siitä, meneekö vähittäiskaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttiluvun korotusta menevät ehdotukset läpi vai eivätkö. Osa arvioista on sellaisia, että eduskunnan enemmistö ei olisi valmis tätä prosenttilukua korottamaan nykyisestä, toivottavasti ei nyt ainakaan madaltamaan.

Simon Elon prosentit ja omantunnonvapaus

Simon Elon muisti on lyhyt tai hän olettaa yleisönsä muistin olevan lyhyt.

Ylen politiikkaradio 21.6.2017:

SIMON ELO:Nostan esimerkkinä siitä, että me haluamme tuloksia - sen takia me haluamme olla hallituksessa - niin nyt saatiin tämä alkoholilainsäädäntö eteenpäin. Mikä siinä on ero siihen kompromissin kompromissiin, jos näin voidaan sanoa, aikaisempaan, niin meillä ei ollut yhteisymmärrystä siitä, että tässä ensimmäisessä käsittelyssä eduskunnassa voi esittää tätä 5,5 prosenttia korkeampia ja matalampia esityksiä.

Limuviinat haastaa vanhemmat!

Limuviinat tulee kauppoihin takaisin sitten 1990-luvun lopun. Onko nyt tarkkaan mietitty, että miksi limuviinat aikoinaan kiellettiin ja olisiko limuviinoille tärkeää asettaa 18 ikävuoden ostoikäraja?

Nelosoluen ja vastaavien vahvuisten alkoholien myynnin vapauttamista ruokakauppaan olen kannattanut, mutta limuviinat hieman mietityttävät. Mitä mieltä sinä olet etenkin jos olet alaikäisten lasten vanhempi?

Muualla netissä:

"Limuviinan myynti nuorille kielletään"

Virosta verrokkimaa alkoholilain uudistukseen

Piipahdin viikonloppuna Tallinnassa. Kaupunki on ennestää tuttu sillä olen lomaillut ja opiskellut siellä ja olen käynyt perussuomalaisilla viinarallimatkoilla. Vierailin Telliskiven hipsterikaupunginosassa jossa järjestettiin upeat katuruokafestarit entisen teollisuusalueen puitteissa. Päällimäiset huomiot: Tapahtuman sisäänpääsy maksoi euron. Ja vaikka Suomessa on paljon myös ilmaistapahtumia voitaisi verrokki tapahtumana pitää erästä Suvilahdessa järjestettyä tapahtumaa jonka ennakkoliput maksoi jo 10€.

Kansalaisaloite on jätetty alkoholilain uudistuksesta

Tänä iltana on lähetetty kansalaisaloite "Alkoholilain uudistus (A-oluet ja alkoholipitoiset limonadit vähittäiskauppoihin)" oikeusministeriön tarkastettavaksi ja sen nimienkeruun on tarkoitus alkaa ensi viikon perjantaina 9.6.2017. Toisin kuin STM:n luonnos, kansalaisaloiteversiossa on käytännön syistä jouduttu tekemään muutokset nykyiseen alkoholilakiin ennemmin kuin laatimaan kokonaan uutta alkoholilain tekstiä. Samasta syystä aloitteesta on jouduttu karsimaan monimutkaisempia osin asetuksista löytyviä osia kuten terassimääräykset.

Raittiit vastustavat limuviinoja

Omatunnonkysymyksenä alkoholilainsäädännön uudistamista haluaisivat pitää ne kansanedustajat, jotka itse ovat joko täysin raittiita tai käyttävät alkoholia minimaalisen vähän. Kaikkein kielteisemmin alkoholiin siis suhtautuvat ne ihmiset, jotka ovat pienimmässä riskissä ajautua alkoholin ongelmakäyttäjiksi.

Alkoholin ikärajavalvonta toimii Suomessa

Suomessa toimii erinomaisen hyvin alkoholin ikärajavalvonta. Siksi en ymmärrä huolia "limuviinasta". 

Omasta mielestäni kaupoilla tulisi olla oikeus myydä sitä alkoholia mitä itse katsovat parhaiten sopivan tuotevalikoimaan. Eli suomeksi viinit, viinat, oluet voisivat aivan hyvin olla ruokakaupassa myynnissä.

Niin kauan kun viina on tabu ja se halutaan pitää monopolin alla, ei muutosta juomakulttuuriin tule. 

Holhous ei sovi nykypäivän yhteiskuntaan, ei ainakaan 100 vuotiaan Suomen.

A-olut kauppaan vai ei

Hallitus kipuilee alkoholiuudistuksen kanssa. Ei ole yllättävää, että keskustan ryhmässä kapinoidaan A-oluiden ja limuviinojen kauppaan tuontia vastaan. Puolueella on juuret raittiusaatteessa, ja moni varmasti haluaisi säilyttää hitusen Alkiolaisuutta puolueen julkikuvassa. Sen verran markkinaliberalisista on meno ollut.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä