Penkkipolitiikkaa Politiikan kommentointia aktiivisen seuraajan näkökulmasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Lex Vennamo

Kyllä kansa tietää - vai tietääkö?

Vertasin eilisessä postauksessani Jussi-Halla-ahon valinnan aiheuttamaa hallituskriisiä Väinö Tannerin valintaan SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 1957, jolloin SDP joutui noin kymmenen vuotta kestäneeseen puoluehajaannukseen. Sosiaalidemokraattinen oppositio, myöhemmin TPSL, oli hallituskelpoinen toisin kuin Kekkosen idänpolitiikkaa kritisoinut Tannerin SDP.

 

Lex Vennamo kaatui eduskunnassa

Eduskunta päätti äänin 130 - 50 kaataa ns. Lex Vennamon. Lain mukaan puolueen hajotessa eronneet kansanedustajat saivat mukaansa osansa puolueen puoluetuesta jos he muodostivat puolueessa enemmistön.

Eduskuntaryhmän hajotessa puoluetuki jäämässä puolueelle

Hallitusohjelmaan kirjattu kohta puoluetuen jakaantumisen osalta eduskuntaryhmän hajaantumisen toteutuessa on toteutumassa vuoden 2016 alusta. Sen jälkeen puoluetuki ei enää seuraa eroavia kansanedustajia. Kirjaus asiasta on Sipilän hallituksen ohjelmassa perussuomalaisten vaatimuksesta.

Tämä niin sanottu Lex Vennamo säädettiin vuonna 1972 sen jälkeen kun SMP:n eduskuntaryhmä hajosi sisäisiin riitoihin ja loikkarit perustivat oman eduskuntaryhmänsä. Lex Vennamon mukaan puoluetuki seuraa kansanedustajia, jos yli puolet eduskuntaryhmän kansanedustajista luopuu sen jäsenyydestä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä